Tuesday, April 20, 2010

BAJU RAYA

comei nak tanya korang dah beli baju raya tak?

Apa???? belum????

awal lagi????

memang la awal lagi, sekarang pun baru pertengahan April...

cuba korang kira, berapa hari lagi kita puasa. Kita akan puasa pada 11 August. ini bermakna lebih kurang 4 bulan lagi....

Kalau dah masuk bulan puasa tentu tailor dah tak nak ambik tempahan lagi...lainla kalau kita sendiri yang buat baju tu kan..

Ada tailor yang ramai pelanggan 2-3 bulan nak puasa dah tak nak ambik tempahan.

Jadi sebab tu la comei nak bagi peringatan, beli la awal sikit lepas tu hantar...ambik dah nak raya pun ok kan...

cantik baju2 ni...kalau la comei boleh pakai...hehehehehe...ye la comei ni kan comei...
memang ada orang yang nak beli last minit. beli yang dah siap je. kadang-kadang tu malam raya baru nak beli...ada offer gitu, beli satu percuma satu..hehehehehe..ye ke? sowi kalau silap sebab comei tak ada pengalaman beli baju raya pada malam raya..ye la dah tentu2 malam raya dah ada kat kampung.

ni comei nak cerita pengalaman comei tahun lepas...


**********************

tahun lepas comei beli kain nak buat baju raya agak lambatla...masa tu dah nak puasa, dah tentu2 tailor dah tak terima tempahan lagi...jadi comei belila sepasang, kiranya nak samala baju raya dengan khaira. Comei cadang nak hantar je pada jiran. sebelum beli kain tu comei dah tanya dia berapa meter yg diperlukan untuk comei & khaira...ye la first time buatkan baju kurung khaira. jadi comei pun belila seperti yang dia suruh tu.

MrL pulak awal-awal lagi kata nak beli yg siap je...senang. comei ok je. Ye la masa tu tailor pun dah tak terima tempahankan...

nak jadikan cerita, 3 hari lagi nak raya, comei dapat nota yang ditampal pada pintu yang mengatakan kain tu tak cukup & dia suruh comei cari kain lagi untuk tambah mana yg tak cukup. aduh parah ni...

oleh kerana itula satu-satunya baju baru yang ada..terpaksa jugakla comei mencari kain yg sama..sabar je la..

petang sehari sebelum raya baju kita orang baru siap. jadi malam rayala baru kita orang balik kampung. Korang nak tengok hasilnya.....

terpaksa pakai kain plain....ha tengok MrL baju pun dah tak sama warna dengan kita orang..sebenarnya dah last minit tu MrL kata tak yah beli baju baru untuk dia la..baju yg lepas pun masih elok lagi..jadi tak sedondonla baju raya kita orang tahun tu...
Jadi untuk mengelakkan kejadian ini berlaku tahun ni awal2 lagi comei dah beli kain untuk kami semua yg sama warna dan corak, dah dah hantar pun ke tailor....
eh cerita-cerita pasal baju raya ni..puasa dah ganti ke belum...

11 comments:

Hana Picca said...

erk??? alamak!! yelah.. 4 bulan je lagik..hwaaa... tailor pon ramai dah tak nak ambik lagik.. hana susah sikit nak beli baju ready made sebab ketinggian tak cukup...baju ready made selalu labuh..huhu:'(

p/s : hutang pose 2 hari lgik..hihi

comeisari said...

hana hujung bulan ni kenala beli..kalau tak jadi mcm comei..naye je..

bagus2 hutang puasa dah byr...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

tak pandai la aku nak beli last minute mlm2 raya...org kan berasak2 kt bandar tu...

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Mei...:P kena ucap awal2 gak ni...nt dkt2 raya ramai plak org ucap kt blog ko ni terketinggalan plak aku!! Siapa paling cepat ucap akan dpt hadiah dr COMEISARI..Hehe...

comeisari said...

wah ko MM..raya aku dtg le rumah ko..kalau x de aral macm biasala...

Izzlin said...

oo..eh?? lg 4 bulan ea?? OMG..xganti lagi =.="

Salbiah bt Karim said...

btl jgk tu, lg 4 bulan je. pose lum ganti lg ni, hehe. seb baik baju leh jahit sendiri

soffya cik bulan said...

hai....dh tk sbr beraya eh kak...hehe

yp okay, preparation ekna awal kan...:0

comeisari said...

Izzlin ada masa lagi ni...pelan2

salbiah..bestnya boleh jahit sendiri..jeles tau..comei ni keras tanganla..

soffya bukan tak sabar..persediaan awal..sediakan payung sebelum hujan

HoNEybUneE said...

hehehhehe...saya lak malam raya tuh duk gigih lg jait manik kat baju....waaa...yg family punya...tempahan org seme setel. last2 baju sendiri siap lepas raya...

nak tempah jait manik?

jenguk blog kiter erk...
http://mamayatie-beads.blogspot.com/

comeisari said...

honey..mmg selalu mcm tu kan..tukang jahit kadang2 tak buat baju raya pun..beli yg dah siap je..

bestla honey pandai buat baju sendiri..I jeles tau...pasal keras sgt tangan ni...

HoNEybUneE said...

sy keras gak tgnnyer comei...dulu lukis2 pelan bangunan jer..yg berketul2, takde ada lenggang lenggok lentoknyer...hahahahha..p lepas jer paksa rela jd surirumah, tak tau nak wat aper...masa kejer dulu slalu tgk akak kat tpt kejer tu jait...cuba2 laa...ghuper, ada bakat! kah kah kah....alhamdulillah leh ah seposen 2 buat blanje eskerim putri3...hehehheheh...buat utk masa2 boring jer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails